За Suunto


За Suunto

Като гарант за надеждност и иновативност марката Suunto можете да видите на най-добрите инструменти за гмуркане, аплинизъм, туризъм, ветроходство, голф и ски. Интуитивният им дизайн ги прави лесни за употреба. Проектирането им – винаги с мисъл за потребителя – и използването на качествени технологии ги прави естетични, функционални и точни. Те са полезни за водолази, алпинисти, както и за спортисти от много други спортове, независимо от нивото на уменията им. С продуктите на Suunto те получават точни насоки и ориентири за околната среда и собственото си състояние. Благодарение на тях могат да анализират всеки аспект от своето изпълнение и да го подобряват.

Създателят на Suunto Томас Волонен е инженер-изследовател, който си поставя една основна цел. Да създаде алтернатива на неточните традиционни компаси, чиято игла е доста нестабилна. Той открива и патентова метод за производство на по-устойчива игла и уред с много по-високо ниво на точност. През 1936 година основава компанията Suunto, която предлага на пазара различни видове компаси, включително и морски. Компанията се разраства бързо и започва да изнася инструменти за над 50 страни, в това число Канада и Съединените щати. Междувременно изследователската и проектантска дейност на Suunto продължава да се развива и те периодично предлагат нови инструменти на пазара.

Британски спортен водолаз се гмурка с компас Suunto и открива, че той работи и под вода. Това стимулира компанията да създаде и специален водолазен компас през 1960 година.

Първият компютър за гмуркане, който Suunto предлага, е малък, компактен и осигурява безопасността на водолазите. Следващите модели, които се разработват продължават да търсят баланса между удобство, точност и сигурност. Така се появява водолазният компютър за ръка, който измерва налягането и надморската височина; прогнозира промени във времето и показва посоката.

С началото на новото хилядолетие Suunto разработва и първите си инструменти, предназначени специално за спортни лаборатории. Благодарение на тях те могат да получават точни данни за въздействието на тренировките върху спортистите. Появяват се и първите инструменти за спортове на открито, проектирано специално за жени. (Създателите им също са жени.)

Последните хитови продукти, които Suunto предлага на своите потребители, са два.

Компютърът за технически водолази, които използват различни газове, за да могат да се гмуркат на по-голяма дълбочина за по-дълго време. Той улеснява техните проучвания и същевременно е гаранция за безопасността им.

Спортният часовник Suunto Elementum е предназначен за хора, които се занимават – професионално и непрофесионално – с ветроходство, гмуркане и различни спортове на открито.

Основните ценности, на които Suunto държи от създаването си до сега, са точност, надеждност и здравина. Всеки инструмент с тази марка е с прецизна механика, изцяло нова електроника и дизайн, съобразен с нуждите и изискванията на потребителите.

Централата на компанията се намира във Вантаа, Финландия. Сестрински марки на Suunto са WilsonSalomon, Atomic, Precor, Arc'teryx и Mavic. Инструментите се разпространяват в повече от 100 страни, в това число и България.

Официален представител и вносител за страната е фирма Индекс ЕООД. Нейните ценности и цели отговарят изцяло на изискванията на Suunto – грижа за сигурността и здравето на потребителя, иновации и качество.